Γενικά άρθρα

Ντεκαφεϊνέ; Φυσικά!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δημιουργήθηκε ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ ανεξαιρέτως, ακόμα και εκείνοι που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να καταναλώνουν καφεΐνη.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης, άλλες με χημικούς διαλύτες ή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες με απλό νερό. Οι περισσότερες μέθοδοι χρησιμοποιούν χημικούς διαλύτες για να αφαιρέσουν τα μόρια καφεΐνης από τους πράσινους κόκκους του καφέ, αφήνοντας στους κόκκους εκτός από καφεΐνη και ίχνη από τους διαλύτες.

Μια από τις πιο σύγχρονες και τεχνολογικά ανεπτυγμένες μεθόδους αποκαφεϊνοποίησης είναι η»ελβετική μέθοδος» (Swiss Water®process). Πρόκειται για μια 100% φυσική διεργασία κατά την οποία δε χρησιμοποιούνται χημικά μέσα παρά μόνο νερό από τις πηγές British Columbia του Καναδά. Η «ελβετική μέθοδος» – που αποτελεί ιδιοκτησία της Swiss Water Decaffeinated Coffee Company, Inc. είναι μία 100% φυσική διεργασία κατά την οποία δε χρησιμοποιούνται χημικά μέσα παρά μόνο νερό και λαμβάνει χώρα αποκλειστικά σε εργοστάσιο που βρίσκεται στον Καναδά.

preview-full-ci_photos_0010_Blog_Καφές-και-Υγεία

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ ξεπλένονται με τη χρήση καθαρού νερού και προετοιμάζονται για την αφαίρεση της καφεΐνης. Το ίδιο νερό καθώς ανακυκλώνεται στη διαδικασία γίνεται κορεσμένο κι έτσι μέσω ειδικού φίλτρου παρασύρει την καφεΐνη χωρίς να επηρεάζει τα σάκχαρα και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στο άρωμα και τη γεύση του καφέ. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να γίνει η αφαίρεση της καφεΐνης από τους κόκκους. Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα είναι καφές 99.9% χωρίς καφεΐνη, με πλούσια γεύση, άρωμα και υφή, χαρακτηριστικά που φαίνονται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

 

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος
Authorized Scae Trainer – Coffee Diploma Awarded – Research & Development in Coffee Island

Save

Save

Save

Save

Save

Save

gpetropoulos gpetropoulos

Παρόμοια άρθρα
Γενικά άρθρα

Καφές και Υγεία

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για τον καφέ και το γνωστότερο συστατικό του την καφεΐνη. Όλο και περισσότεροι γίνονται ειδικοί και έχουν άποψη για τις καταστροφικές ή τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στον άνθρωπο.