Γνωρίσαμε τον Edgard, λίγο μετά την ομιλία του στο event της Coffee Island και ο θερμός χαιρετισμός του, φιλώντας μας σταυρωτά, μας θύμισε το ζεστό τρόπο καλωσορίσματος των Βραζιλιάνων.

Με γρήγορα βήματα περάσαμε στο loft του GazARTE, όπου αστειεύτηκε για το πόσο “μεγάλος” είναι για να ανεβαίνει με τέτοια ταχύτητα την σκάλα. Είχε τόσο μεγάλο ενθουσιασμό που βρισκόταν στην Ελλάδα και γι’ αυτό μας μίλησε για τα πάντα, από τη στιγμή που αυτή η χώρα τον συγκίνησε μέχρι και για το πώς του φάνηκε το καταναλωτικό κοινό της Coffee Island.

Προέρχεστε από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στον κλάδο του καφέ. Όταν «πήρατε τα ηνία» ήταν επιλογή σας ή μια ανάγκη να συνεχίσετε την οικογενειακή επιχείρηση;

Ήταν σίγουρα δική μου επιλογή. Σπούδασα για να γίνω δικηγόρος και μετά, συνέχισα τις σπουδές μου για να γίνω διπλωμάτης. Έτσι, όταν το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας με κάλεσε να “τρέξω” το κρατικό πρόγραμμα του καφέ, παράτησα τις διπλωματικές σπουδές μου. Τότε ήταν που αναμείχθηκα στη διεθνή προώθηση των specialty καφέδων της Βραζιλίας, όπως και τους διαγωνισμούς για τους καλύτερους Barista της Βραζιλίας αλλά και πολλές διεθνείς εκθέσεις. Γίναμε Platinum χορηγοί του BBC στην Αγγλία, και κανονίσαμε ένα μεγάλο γκρουπ από ψήστες-roasters να επισκεφτούν τις μονάδες παραγωγής καφέ της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, διοργάνωσα το, πολύ πετυχημένο, Cup of Excellence, στην Βραζιλία, όπως και διάφορες επισκέψεις από άλλους αγρότες για να μάθουν για τα ψηστήρια-roastery μας. Με την ιδιότητα του δικηγόρου, διορίστηκα στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Specialty Coffee Association της Αμερικής και στη συνέχεια, πήρα μέρος σε πολλές διεθνείς επιτροπές για τον καφέ. Νομίζω στάθηκα πολύ τυχερός στην καριέρα μου, είχα την ευκαιρία να εκτεθώ σε πολλά καλά και διαφορετικά πράγματα. Και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Οπότε, είστε στην βιομηχανία του καφέ όλη σας τη ζωή…

Ναι! Και ξέρετε κάτι, επειδή είμαι πολύ περίεργος και επειδή το μέρος της παραγωγικής διαδικασίας δεν ήταν αρκετό για μένα, ήθελα να μάθω τα πάντα γύρω από το ψήσιμο, έτσι επισκέφτηκα την Αμερική για να μάθω να ψήνω. Έπειτα, πήρα πιστοποίηση ως Q grader. Δεν χρειαζόταν να το κάνω αλλά αισθανόμουν ότι ήταν σημαντικό για μένα γιατί όταν μιλάω με τους πελάτες μου έχω την ανάγκη να ξέρω για τι πράγμα μιλάω για να έχω όλα τα σωστά επιχειρήματα. Αλλιώς, θα φαινόταν σαν να μιλάω για κάτι χωρίς να το έχω καταλάβει. Έτσι, εκπαιδευόμαστε σε όλες τις πιθανές πτυχές της δουλειάς, όπως πώς να γίνεις ένας τέλειος barista κ.λ.π. Γι’ αυτό δημιούργησα το Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης. Επειδή πιστεύω ότι πάντα έχουμε κάτι να μάθουμε. Και αν συμμετέχω κι εγώ, μαθαίνω κι εγώ! Και αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Ποιο θα λέγατε είναι το καλύτερο κομμάτι του να δουλεύεις στον κλάδο του καφέ;

Μου αρέσουν τα πάντα! Μου αρέσει το κομμάτι της προώθησης και καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Coffee Island. Μπορείς να έχεις μια καλή φάρμα, να παράγεις εξαιρετικές ποικιλίες, αλλά αν δεν πεις την ιστορία με τον σωστό τρόπο, πώς θα φτάσεις στην επιτυχία; Ξέρεις τι λένε, τα διαμάντια τα καταλαβαίνεις αφού εκτεθούν στο σωστό φως! Έτσι, πιστεύω το «σωστό φως» είναι πολύ σημαντικό και στον κόσμο του καφέ.

2

Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση από τους ανθρώπους της Coffee Island;

Το πρώτο άτομο που συνάντησα ήταν ο Αλέξανδρος και ήταν κύριος με το κάππα κεφαλαίο! Αρχίσαμε να μιλάμε και κάναμε κλικ αμέσως! Έπειτα, γνώρισα τον Κωνσταντίνο και μαζί επισκεφθήκαμε ένα καφεκοπτείο Coffee Island. Εκεί πιάσαμε τη συζήτηση και «κολλήσαμε» αμέσως. Πλέον, τρία χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι έχουμε μια αρκετά στενή σχέση. Μερικές φορές κάνω κάτι ενδιαφέρον (στη φάρμα) που νομίζω θα ήταν πολύ όμορφο να διαφημιστεί από την ομάδα της Coffee Island στην Ελλάδα. Έτσι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κανάλι επικοινωνίας, στέλνουμε εικόνες και βίντεο από «εδώ» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν «εκεί». Ή, μερικές φορές, εκείνοι χρειάζονται κάποια εικόνα από τα κεράσια του καφέ για μια καταχώριση σε κάποιο περιοδικό και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά, να προσφέρουμε λύσεις για όλους τους συνεργάτες μας. Προσπαθώ να επιλέγω τους κατάλληλους ανθρώπους για κάθε δουλειά. Έτσι, προτιμώ να δουλεύω με άτομα που είναι αξιόπιστα, που εμπιστεύομαι. Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι θες να «πουλήσεις» σε αυτόν τον άνθρωπο, κάτι δεν πάει καλά. «Μελετώ» τους ανθρώπους, αναλύω την συμπεριφορά τους γιατί πρέπει η σχέση μας να ωφελεί και τους δυο μας. Να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.

tumblr_inline_nwier4ojLU1t6x6eg_540

Ήταν σαφές στην παρουσίασή σας ότι εστιάζετε πολύ στο σωστό τρόπο μεταφοράς των προϊόντων σας. Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό για σας;

Πρέπει να ελέγχουμε τον κόκκο του καφέ σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, γι’ αυτό ξεκινάμε από την επιλογή του σωστού κόκκου. Για παράδειγμα, τώρα ελέγχουμε μια συγκεκριμένη ποικιλία που είναι πολύ μικρή σε μέγεθος. Εμείς ψάχνουμε για ποιότητα στον καφέ και θέλουμε κάθε φλυτζάνι να έχει τέλεια γεύση. Δεν είναι μόνο να έχεις ποιότητα στον καφέ σου, αλλά να έχεις μια ποικιλία που “συμπεριφέρεται” άψογα και στα διάφορα γευστικά προφίλ του καφέ. Γι’ αυτό, ελέγχουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας από τη φύτευση μέχρι την τελική συγκομιδή. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κάθε στάδιο ελέγχεται και εκτελείται τέλεια! Και πρέπει να βρούμε άτομα με καλή προϊστορία και φήμη γιατί έχουμε μια σχετικά μικρή παραγωγή. Τριάντα χιλιάδες τσουβάλια, δεν είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Υπάρχουν φάρμες που «βγάζουν» 250 χιλιάδες τσουβάλια. Είμαστε σχετικά «μικροί» σε σχέση με αυτούς αλλά πιστεύουμε ότι με τους σωστούς ανθρώπους πρώτα, εξασφαλίζουμε τη σωστή ποιότητα. Δεν λέω ότι η Βραζιλία έχει μόνο τεράστιες φάρμες. Οι φάρμες είναι κυρίως «μικρές». Είμαστε η μεγαλύτερη φάρμα της περιοχής αλλά όχι η μεγαλύτερη στην Βραζιλία. Πάντα όμως θα προτιμάμε την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα.

Τι γνώμη έχετε για τους Έλληνες καταναλωτές καφέ;     

Θα μείνω μια εβδομάδα στην Ελλάδα και θα επισκεφτώ διαφορετικά καφέ και θα δοκιμάσω διαφορετικά στιλ καφέ. Θέλω να δω όσα περισσότερα καφεκοπτεία Coffee Island μπορώ. Η καλή ατμόσφαιρα και ενέργεια είναι πολύ σημαντικά. Εξίσου σημαντικό είναι να έχεις ένα event σαν κι αυτό, όπου δείχνεις τον τρόπο που δουλεύεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Μου έκανε εντύπωση που οι άνθρωποι ήταν πολύ χαρούμενοι που ήταν σήμερα εδώ. Είναι σημαντικό για όσους δουλεύουν στην Coffee Island να δουν πόσο επιτυχημένο είναι όλο αυτό. Μερικές φορές εστιάζεις μόνο στις πωλήσεις αλλά όταν δεις τη συνολική εικόνα τότε καταλαβαίνεις τι πραγματικά συμβαίνει. Όσα περισσότερα καταστήματα έχεις, τόσο πιο «εκτεθειμένος» είσαι στον κόσμο και όσο περισσότερο «πουλάς» τόσο πιο «ορατός» γίνεσαι. Συνοψίζοντας, η πώληση είναι μια διαδικασία, που ξεκινάει από την επιλογή του franchise μέχρι την επιλογή των baristi. Και αν οι  πελάτες σου νιώθουν οικεία μαζί σου, τότε θα σε προτιμήσουν ξανά και ξανά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Τι καφέ προτιμάτε όταν ξυπνάτε το πρωί;

Συνήθως ξυπνάω και ετοιμάζω δύο cappuccino. Ανάβω τη μηχανή του espresso, ετοιμάζω δύο φλυτζάνια και εύχομαι να μην έρθει κανείς για να μην χρειάζεται να τους μοιραστώ με κανέναν! Ή, εάν έχω όρεξη, ετοιμάζω έναν καφέ φίλτρου με V60 για μένα, αλλά όλα αυτά, στις 7 το πρωί. Στις 7.30, πάντα κάποιος έρχεται στο γραφείο και ετοιμάζει έναν καφέ φίλτρου με V60. Αλλά να ξέρετε, λατρεύω τον καφέ φίλτρου περισσότερο από τον espresso. Μου αρέσει ο espresso, πίνω ίσως 3-4 espresso την ημέρα, όχι παραπάνω όμως. Αλλά πέρα από αυτό, προτιμώ έναν ζεστό καφέ φίλτρου με Chemex ή Hario V60 ή Aeropress… Μπορώ να πίνω καφέ όλη μέρα και δεν πίνω ποτέ κάτω από 10 καφέδες τη μέρα. Νομίζω πρέπει να αυξήσω λίγο την κατανάλωσή μου (γελάει). Με τόση ποσότητα θα περίμενες να είμαι λίγο στην “τσίτα”, αλλά το έχω συνηθίσει. Και πάντα πίνω έναν καφέ αν έχω επισκέπτες, όχι κάθε μέρα βέβαια αλλά όταν έχω επισκέπτες πάντα πίνουμε έναν καφέ μαζί.

Τι περιμένετε από την Coffee Island στο μέλλον;

Διαβλέπω μία παγκόσμια Coffee Island! Πιστεύω είναι δημοφιλής, «όμορφη» και κομψή. Θα ταιριάζει άψογα σε οποιαδήποτε χώρα. H Coffee Island έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, έτσι στο μέλλον βλέπω να εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Την φαντάζομαι να ανοίγει καταστήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Κορέα, στην Ιαπωνία. Σίγουρα πρέπει να προσαρμοστεί σε κάθε χώρα, τα εργατικά κόστη και τα κόστη παραγωγής θα είναι διαφορετικά. Αλλά κάνει καλή δουλειά και είναι αποτελεσματική. Αυτό που με εκπλήσσει ιδιαίτερα είναι ότι πρόκειται για μια νέα σχετικά εταιρεία με νέους ανθρώπους και αυτό είναι καλό, πολύ καλό. Οι νέοι έχουν όραμα και αυτό είναι καλό γιατί μερικές φορές οι άνθρωποι μεγαλώνουν και δεν «προσέχουν» τόσο πολύ. Η ιστορία που θα πουν είναι επίσης πολύ σημαντική. Ο James Nass, ένας από τους ομιλητές του σεμιναρίου, παράθεσε Ουμπέρτο Έκο λέγοντας «για να επιβιώσεις, πρέπει να λες ιστορίες», να προκαλέσεις τον κόσμο να μάθει, να τους δώσεις κίνητρα. Πρέπει να έχεις την δική σου ιστορία και να μάθεις να λες αυτή την ιστορία καλά. Ακόμα και με τη σημερινή παγκόσμια κρίση, επιχειρήσεις όπως η Coffee Island μπορούν να πετύχουν πολλά γιατί διαθέτουν ποιότητα. Ο καφές είναι κάτι που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μην τρώμε συχνά έξω σε ένα εστιατόριο αλλά πάντα θα θέλουμε ένα καφέ. Είναι μια προσιτή πολυτέλεια. Και αυτό για εμάς, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία.

Ποια είναι η δική σας πιο αξιομνημόνευτη στιγμή στην Ελλάδα;

Όταν επισκέφτηκα την Ελλάδα για πρώτη φορά, ήθελα να πάω στην Ακρόπολη αλλά δεν είχαμε χρόνο. Έτσι, καθίσαμε για φαγητό στην ταράτσα ενός εστιατορίου δίπλα στην Ακρόπολη. Αλλά, όταν κοίταξα καλύτερα, τα φώτα της Ακρόπολης άναψαν και κυριολεκτικά …έκλαψα. Μου μετέδωσε ένα τρομερό συναίσθημα, μια απίστευτη αύρα του παρελθόντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Ακρόπολης στην ιστορία του ανθρώπου. Έτσι, κάθε φορά που είμαι στην Αθήνα, βουρκώνω στη θέα της Ακρόπολης.

Save

Save