Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για τον καφέ και το γνωστότερο συστατικό του την καφεΐνη. Όλο και περισσότεροι γίνονται ειδικοί και έχουν άποψη για τις καταστροφικές ή τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στον άνθρωπο.

[full_column]

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη σε όλα αυτά, βασιζόμενοι σε δημοσιευμένες, και μόνο, μελέτες από τις γνωστότερες Ιατρικές σχολές του κόσμου. Θα ξεκινήσουμε με μια μελέτη δημοσιευμένη το 2012.

Έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, κατά την οποία 130.000 εθελοντές μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών για18 έως 24 χρόνια, έδειξε πως η κατανάλωση καφέ δεν έχει καμία κακή επιρροή στην υγεία των ανθρώπων. Η έρευνα καταλήγει πως δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίδραση στην υγεία όσων καταναλώνουν έως 6 κούπες καφέ την ημέρα (1 κούπα = 240 ml = 100mg καφεΐνης).

Αντιθέτως, αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο του ήπατος και την κίρρωση του ύπατος. Μια άλλη έρευνα δε του Harvard σχετικά με τον καφέ και την θνησιμότητα, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο καφές είναι γεμάτος από αντιοξειδωτικά και συστατικά θετικά για την υγεία.

Ας δούμε που αλλού μπορεί να μας κάνει καλό ο καφές:

  1. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μας κάνει εξυπνότερους. Η καφεΐνη δρα στον οργανισμό με τρόπο που τελικά βελτιώνει αρκετές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μνήμη, η διάθεση, η επαγρύπνηση, τα επίπεδα ενέργειας, ο χρόνος αντίδρασης και η γενική γνωστική λειτουργία.
  2. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη σωματική απόδοση.
  3. Ο καφές έχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάθε κούπα καφέ περιέχει Βιταμίνη Β2, Βιταμίνη Β5, Μαγνήσιο, Κάλιο, Μαγγάνιο και Νικοτινικό Οξύ, όλα απαραίτητα για τον οργανισμό.
  4. Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο για Parkinson. Σε αρκετές μελέτες ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 32-60%.
  5. Ο καφές πολεμά την κατάθλιψη. Σε μελέτη του Harvard το 2011, γυναίκες που κατανάλωναν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως ήταν 53% λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν.
  6. Ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στο Δυτική διαιτολόγιο. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ απ’ ότι από φρούτα και λαχανικά μαζί.

 

Σίγουρα αυτό δε σημαίνει «πίνετε καφέ για καλύτερη υγεία, ακόμα και αν δεν σας αρέσει», αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν πως με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ο καφές είναι ένα από τα καλά, υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να επιλέξετε.

Μια άγνωστη ιδιαιτερότητα του καφέ είναι ότι στα έλαιά του περιέχει μια ουσία που ονομάζεται cafestol και προκαλεί έκκριση LDL χοληστερίνης. Έτσι, για πληθυσμούς που έχουν υψηλή χοληστερίνη είναι προτιμότερη η κατανάλωση καφέ παρασκευασμένο με  φίλτρο (που συγκρατεί την ουσία αυτή) αντί για βραστό (ελληνικό) ή παρασκευασμένο με έμβολο.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο καφές, μαζί με μερικές ακόμα μικρές απολαύσεις, είναι πλέον η πιο προσιτή πολυτέλεια. Και έτσι θα είναι για πολύ καιρό!! Και σαν προσιτή πολυτέλεια ή σαν καθημερινή απόλαυση θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Ο καφές οφείλει να έχει υψηλή και ελεγχόμενη ποιότητα. Να προέρχεται από εταιρίες που σέβονται τους ανθρώπους που εργάζονται στις φυτείες αντί να τους εκμεταλλεύονται. Να καλλιεργείται με τρόπους που διαφυλάσσουν το περιβάλλον και δεν το καταστρέφουν. Να ψήνεται με τέχνη, γνώση και μεράκι στον τόπο μας, για να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται. Να παρασκευάζεται από ανθρώπους που συνεχώς εκπαιδεύονται, διαβάζουν και έχουν τεχνικές γνώσεις και ικανότητες. Και βέβαια όλα αυτά να αντανακλώνται στο κόστος του!

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος
Authorized Scae Trainer – Coffee Diploma Awarded – Research & Development in Coffee Island

[/full_column]

 

Save

Save