Νέο ταξίδι, νέα γεύση από το El Salvador. 

Όσο εξερευνάς ανακαλύπτεις… κι όσο ανακαλύπτεις τόσο χαίρεσαι!

Αυτό μας έμαθε η ζωή, μέσα από το MicroFarm Project®, καθώς σε αυτές τις περιπλανήσεις, που μας οδηγούν στην άλλη άκρη της γης, συναντάμε ανθρώπους που φροντίζουν με πολύ κόπο και μεράκι για την πρώτη ύλη που λαμβάνουμε στα χέρια μας, τους ωμούς κόκκους. Είναι άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, αλλά με το ίδιο πάθος με εμάς. Πάθος για τον καφέ, έτσι ώστε να σας προσφέρουμε σήμερα με υπερηφάνεια, από το El Salvador, άλλη μια νέα, εκλεκτή και μοναδική γεύση.

Μια ακόμα οικογένεια, γίνεται οικογένειά μας! Η Coffee Island στα πλαίσια της καθημερινής αναζήτησής της για νέους συναρπαστικούς καφέδες γνώρισε μια ακόμα σημαντική οικογένεια. Την οικογένεια Pacas. Η γνωριμία και η συζήτηση για τις πρακτικές καλλιέργειας και οι δοκιμές των καφέδων κατέστησαν σαφές πως η Coffee Island μοιράζεται τα ίδια ιδανικά γύρω από τον καφέ με την οικογένεια Pacas. Έτσι, ξεκίνησε η συνεργασία με τους Pacas, η οποία σφραγίστηκε με το ταξίδι της ομάδας της Coffee Island στο μακρινό Ελ Σαλβαδόρ, για να γνωρίσει από κοντά τους Pacas και τις φάρμες τους. Έχοντας κλείσει ένα χρόνο εποικοδομητικής συνεργασίας, και ύστερα από την αποκλειστική διάθεση του specialty καφέ El Salvador Vista Hermosa, η οικογένεια Pacas και η Coffee Island αποφάσισαν να συνεχίσουν το ‘’ταξίδι’’ με τη διάθεση νέου specialty καφέ εν ονόματι El Salvador Pacamara.

Καφεόδεντρα… Τιμής Ένεκεν!

Η οικογένεια Pacas είναι ευρέως γνωστή όχι μόνο στο Ελ Σαλβαδόρ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η σχέση τους με τον καφέ πηγαίνει πέντε γενιές πίσω, όταν γύρω στο 1800 ο Jose Rosa Pacas, αποφάσισε να εξερευνήσει τον κόσμο του καφέ και φύτεψε καφεόδεντρα Arabica ποικιλίας Bourbon στο βουνό Apaneca Ilamatepec. Το 1905, ο Fernando Alberto Pacas Figueroa ανακάλυψε μια φυσική μετάλλαξη σε μερικά καφεόδεντρα της φυτείας του. Συνέλεξε τους σπόρους και παρατήρησε ότι ήταν πιο αποδοτικοί για τη φύτευση νέων δέντρων. Αυτά τα καφεόδεντρα ήταν τα πρώτα μιας νέας ποικιλίας καφέ που ονομάστηκε Pacas προς τιμήν του.

Τώρα, η 5η γενιά της οικογένειας διαχειρίζεται τη φάρμα Beneficio Tuxpal και συνεχίζει την ενασχόλησή της με την ίδια αγάπη και αφοσίωση. Η οικογένεια Pacas έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη επιχείρηση γύρω από τον καφέ, ξεκινώντας από τον σπόρο και φτάνοντας μέχρι την κούπα. Έχουν δημιουργήσει φυτώρια και φάρμες, ιδιόκτητο σταθμό επεξεργασίας, έχουν ιδρύσει δική τους εξαγωγική εταιρεία, εκπαιδευτικό κέντρο, καταστήματα και καφεκοπτεία.

 Και εγένετο… Pacamara! Το νέο MicroFarm Project® της Coffee Island, ‘Pacamaraείναι ένας υβριδικός Arabica καφές, ο οποίος παράχθηκε από το ινστιτούτο Salvadoran Coffee Research Institute (ISIC) το 1958. Αποτελεί το συνδυασμό μεταξύ ποικιλίας Maragogype και Pacas, μίγμα που χρειάστηκε σχεδόν 30 χρόνια προσεχτικής επιστημονικής έρευνας για να διατεθεί στους παραγωγούς στα τέλη του 1980. Πήρε δηλαδή το όνομά του από την ανάμιξη ποικιλίας που προέρχεται από ψηλά καφεόδεντρα με μεγάλη σοδειά (Maragogype) και ποικιλίας που προέρχεται από μικρά και ανθεκτικά καφεόδεντρα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες αντίστοιχα (Pacas). Το αποτέλεσμα, είναι ένα μεσαίου μεγέθους καφεόδεντρο με πλούσιο όγκο φύλλων. Μεγάλα και πολυάριθμα κεράσια με μικρό εξόγκωμα και κυκλικό σχήμα (PacaMara).  

O Pacamara με μια ματιά…

 Σταθμός Επεξεργασίας: Cafe Tuxpal

Ιδιοκτήτης : Federico Bolano Pacas

Υψόμετρο: 1.550 – 1.600 μέτρα

Τοποθεσία: Chalchuapa, Apaneca Ilamatepeq, El Salvador

Επεξεργασία: Ξηρή

Ποικιλία Arabica: Pacamara

Πιστοποίηση: Direct Trade Coffee Island

Συγκομιδή: Φεβρουάριος – Μάιος

Γευστικό Προφίλ: Άρωμα βερίκοκου, καραμέλας και λουλουδιών, με υψηλή γλυκύτητα και έντονη φρουτένια οξύτητα, πλούσιο κρεμώδες σώμα και φρουτώδη γλυκιά επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου.

Συγκομιδή & επεξεργασία… Natural

 Ο καφές επεξεργάστηκε με τη Natural επεξεργασία, η οποία ξεκινάει με τη συγκομιδή των καρπών με το χέρι και το τίναγμά τους σε ειδικά κόσκινα, ώστε να μείνουν οι κατάλληλοι καρποί. Κατόπιν απλώνονται σε υπερυψωμένα κρεβάτια αποξήρανσης και σκεπάζονται με κανναβόπανο για το στάδιο της ξήρανσης. Κατά το στάδιο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της ώσμωσης στο οποίο ο καρπός συρρικνώνεται χάνοντας την υγρασία του ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με όλα τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που υπάρχουν στο φλοιό και τα οποία προσδίδουν στον καφέ καθαρή γεύση και πολύπλοκα φρουτώδη αρώματα.

O Pacamara μπορεί να καταναλωθεί όπως ο καθένας προτιμά, είτε στο κατάστημα, είτε παρασκευάζοντάς τον στο σπίτι για φίλτρου (με V60, Chemex) ή και cappuccino. Ειδικά ο Pacamara έχει καβουρδιστεί κατάλληλα και είναι ιδανικός στα αγαπημένα σας ροφήματα – Cappuccino αλλά και Iced Filter 

Το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ…

Κάθε φορά λοιπόν, που απολαμβάνετε τον καφέ σας από τα καφεκοπτεία Coffee Island, είναι σαν να ταξιδεύετε κι εσείς μαζί μας στο El Salvador μέσα από τη νέα αυτή ποικιλία που είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε. Γιατί όσο η γη γυρίζει, εμείς θα συνεχίσουμε να γυρίζουμε τον κόσμο προκειμένου να σας φέρουμε τον καλύτερο καφέ… του κόσμου!

Δοκιμάστε τον πριν εξαντληθεί

Save

Save