Η Αιθιοπία επιστρέφει με νέα γευστική απόλαυση!

Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στην Αφρική μάς χαρίζει μια καινούργια απόλαυση, τον Specialty Ethiopia Sidama Ardi. Η Αιθιοπία παράγει ένα μεγάλο εύρος κόκκων καφέ από κάθε περιοχή της, έχοντας χαρακτηριστικά, τα οποία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, επομένως θεωρούνται ως οι καλύτερες και πιο ποιοτικές ποικιλίες παγκοσμίως. Ο Ethiopia Sidama Ardi δε λείπει από αυτήν τη λίστα και μάλιστα μιλάμε για μια ποικιλία καφέ με πολλή… ιστορία!

Ethiopia Sidama Ardi

Η ονομασία Ardi έχει δοθεί στον αρχαιότερο ανθρώπινο σκελετό, γένους θηλυκού, όντας 4,4 εκατομμυρίων χρόνων και σημαίνει «ρίζα». Το ΜICROFARM PROJECT® αυτήν τη φορά μάς οδήγησε στην Guji, μια μικρή περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή της Oromia, την επαρχία Sidama της Νότιας Αιθιοπίας. Βρίσκεται περίπου 65χλμ από το νότιο Yirgacheffe από όπου προήλθε ο πέμπτος αγαπημένος μας Microfarm, Ethiopia Yirgacheffe Natural. Εκείνη η περιοχή είναι η γενέτειρα τόσο του ανθρώπου όσο και του καφέ.

Σταθμός Επεξεργασίας: Biru Bekele

Υψόμετρο: 1.850 – 2.100 μέτρα

Τοποθεσία: Guji, Sidama, Kilenso Moconissa

Επεξεργασία: Φυσική / Natural

Ποικιλία Arabica : Heirloom

Συγκομιδή : Νοέμβριος – Φεβρουάριος

Γευστικό Προφίλ: Πικάντικο άρωμα σοκολάτας και κόκκινου σταφυλιού, σοκολατένια γεύση με σταφύλι και καραμέλα, βελούδινο και γεμάτο σώμα, μακρά, δροσερή και καθαρή επίγευση.

1. ardi pack

Συγκομιδή

Για να ξεκινήσει η συγκομιδή, το φρούτο θα πρέπει να έχει φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο ωρίμανσης. Η συγκομιδή των «κερασιών» από τα καφεόδεντρα γίνεται με το χέρι, διαλέγοντας τους κατάλληλους καρπούς κάθε φορά. Στη συνέχεια οδηγούμε τους καρπούς στον σταθμό επεξεργασίας, όπου γίνεται η τελική διαλογή τους και ξεκινά το στάδιο της επεξεργασίας τους.

2. DSCN5327

Σταθμός Επεξεργασίας Biru Bekele 

Περισσότεροι από 1.500 μικροκαλλιεργητές συνεργάστηκαν για τη σοδειά του Sidama Ardi. Οι καρποί συλλέχθηκαν με το χέρι και στάλθηκαν στον σταθμό επεξεργασίας Biru Bekele. Εκεί απλώθηκαν σε υπερυψωμένα πλαίσια και παρέμειναν για τρεις εβδομάδες, μέχρι να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας. Κατά την παραμονή τους στο Biru Bekele έγινε έλεγχος και ανακίνηση των καρπών για να επιτευχθεί ομοιόμορφη αποξήρανση. Ταυτόχρονα ο κόκκος εμπλουτίζεται με όλα τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που υπάρχουν στο φλοιό, τα οποία προσδίδουν στον καφέ καθαρή γεύση και πολύπλοκα φρουτώδη αρώματα.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φυσική ή ξηρή επεξεργασία.

Η ιδιαιτερότητα και η μοναδική γεύση αυτού του καφέ οφείλονται στην ποικιλία Heirloom. Η ποικιλία αυτή είναι υπεύθυνη για κάποια από τα πιο πολυπόθητα γευστικά προφίλ στον κόσμο και καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την καθαρότητα των αρωμάτων και των γεύσεων, όπως είναι τα λουλούδια, τα εσπεριδοειδή, το κακάο και τα κόκκινα φρούτα.

3. DSCN5445

Επεξεργασία Natural

 Ο καφές επεξεργάστηκε με τη μέθοδο Natural, η οποία ξεκινάει με τη συγκομιδή των καρπών με το χέρι και το τίναγμα τους σε ειδικά κόσκινα, ώστε να μείνουν οι κατάλληλοι καρποί. Έπειτα απλώνονται σε υπερυψωμένα κρεβάτια και σκεπάζονται με καναβόπανο για να ξεκινήσει το στάδιο της ξήρανσης. Κατά το στάδιο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της ώσμωσης κατά τη διάρκεια του οποίου ο καρπός συρρικνώνεται χάνοντας την υγρασία του.

Ethiopia Sidama Ardi. Ήρθε για να αλλάξει ολοκληρωτικά τη γεύση σου!

Δοκιμάστε τον πριν εξαντληθεί