Νέα Γευστική Έκπληξη από την ETHIOPIA!

Ένα νέο ταξίδι στην γεύση ξεκινά ξανά από την Αιθιοπία αυτή τη φορά, με τον Specialty Coffee Ethiopia Yirgacheffe Natural από την περιοχή Yirgacheffe, το λίκνο του καφέ!
Δεν είναι τυχαία η προέλευση, καθώς το αγαπημένο μας ρόφημα λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την περιοχή Qahwa στα νοτιοδυτικά της Αιθιοπίας.

O Μύθος του καφέ
Σύμφωνα με το μύθο εκεί που ο καφές Arabica, φύτρωνε σαν θάμνος, ο γιδοβοσκός Κaldi, παρατήρησε τις κατσίκες του να τρώνε τους καρπούς αυτού του θάμνου και να αποκτούν περισσότερη ενέργεια. Ενθουσιάστηκε όταν τους δοκίμασε και τους πήγε σε ένα μοναστήρι. Όμως οι μοναχοί απέρριψαν την προσφορά του κι έριξαν το φρούτο στη φωτιά. Από εκεί αναδύθηκε ένα δελεαστικό άρωμα. Οι καβουρδισμένοι κόκκοι συλλέχθηκαν από τα αποκαΐδια, αλέστηκαν και διαλύθηκαν σε μια κούπα νερό. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη κούπα καφέ στον κόσμο!

Όλη η χώρα φημίζεται για τις ποικιλίες και την ποιότητα του καφέ που παράγει, όμως η περιοχή Yirgacheffe χαρακτηρίζεται για τις εξαιρετικά δυναμικές γευστικές ποικιλίες της.

Ethiopia
Η Αιθιοπία εκτός από χώρα του καφέ, θεωρείται και η κοιτίδα της ανθρωπότητας καθώς εκεί έχουν βρεθεί τα αρχαιότερα ίχνη σύγχρονου ανθρώπου!

Η παραγωγή του καφέ στη χώρα έχει μακροχρόνια παράδοση. Από εκεί προέρχεται η Coffea Arabica, που τώρα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο καφές είναι σημαντικός για την οικονομία της χώρας καθώς περίπου 60% του εισοδήματος προέρχεται από το εμπόριό του.

Σήμερα, η Αιθιοπία είναι ο μεγαλύτερος παράγωγος καφέ στην Αφρική και πέμπτος, σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί, συναντούμε τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλία ειδών καφέ σε σχέση με κάθε άλλη χώρα. Κάθε περιοχή της χώρας παράγει καφέ με ένα διαφορετικό γευστικό προφίλ. Και όλοι είναι ξακουστοί για την υψηλή ποιότητά τους. Οι ποικιλίες από το Yirgacheffe θεωρούνται από τις καλύτερες και πιο πολύπλοκες γευστικά.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Ethiopia Yirgacheffe
Ο specialty coffee Ethiopia Yirgacheffe μεγαλώνει σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Είναι γνωστός και ως «ο καφές του κήπου» καθώς καλλιεργείται σε πολύ μικρά οικόπεδα, συχνά αυλές μικρών οικημάτων μαζί με άλλες καλλιέργειες. Η συγκεκριμένη ποικιλία, αναπτύσσεται φυσικά, κάτω από τις σκιές των δέντρων και μεγαλώνει χωρίς τη χρήση χημικών!

Είναι προϊόν του MicroFarm Project μας και έρχεται σε αποκλειστικότητα σε limited edition! Ο Ethiopia Yirgacheffe Natural είναι κατάλληλος για espresso και φίλτρου, με τα αρώματά του να αναδεικνύονται εξίσου και στους δυο τύπους παρασκευής.

O ETHIOPIA YIRGACHEFFE με μια ματιά!

Φάρμα: Rocko Mountain

Υψόμετρο: 1950 – 2150μ.

Τοποθεσία: Haricha, Yirgacheffe, Gedeo Zone Ethiopia

Επεξεργασία: Natural

Ποικιλία: Heirloom

Συγκομιδή: Νοέμβριος έως Φεβρουάριος

Γευστικό Προφίλ
Άρωμα φρέσκιας φράουλας, βερίκοκου και σοκολάτας γάλακτος. Υψηλή γλυκύτητα με
νότες μαρμελάδας φράουλας και γλυκού πεπονιού. Πολύπλοκη φρουτώδης οξύτητα, πλούσιο μεταξένιο
σώμα και μακρά καθαρή επίγευση σοκολάτας, μέντας και καραμελωμένων φρούτων.

Συγκομιδή
Για να ξεκινήσει η συγκομιδή, το φρούτο θα πρέπει να έχει φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο ωρίμανσης. Η συγκομιδή των κερασιών από τα καφεόδεντρα γίνεται πάντα με το χέρι, διαλέγοντας τους πιο κατάλληλους καρπούς. Στη συνέχεια τους πηγαίνουμε στο σταθμό επεξεργασίας, όπου γίνεται η τελική διαλογή τους και ξεκινά το στάδιο της επεξεργασίας.

Επεξεργασία Natural
Ο καφές επεξεργάστηκε με τη μέθοδο Natural, η οποία ξεκινάει με τη συγκομιδή των καρπών με το χέρι και το τίναγμα τους σε ειδικά κόσκινα ώστε να μείνουν οι κατάλληλοι καρποί. Ακολουθεί το στάδιο της ξήρανσης όπου οι καρποί απλώνονται σε ειδικά υπερυψωμένα κρεβάτια αποξήρανσης και σκεπάζονται με καναβόπανο. Κατά το στάδιο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της ώσμωσης, στο οποίο ο καρπός συρρικνώνεται χάνοντας την υγρασία του ενώ ταυτόχρονα ο κόκκος εμπλουτίζεται με όλα τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που υπάρχουν στη σάρκα και προσδίδουν στον καφέ καθαρή γεύση και πολύπλοκα φρουτώδη αρώματα.

Ο καφές που προέρχεται από εκεί προσφέρει ένα από τα πιο δυναμικά και χαρακτηριστικά γευστικά προφίλ στον κόσμο. Τα αρώματα λουλουδιών κι εσπεριδοειδών πρωτοστατούν και τον κάνουν να ξεχωρίζει από τις ποικιλίες των άλλων περιοχών.

Ποικιλία Heirloom
Αυτές οι ποικιλίες ομοιάζουν με την Typica παρότι δεν υπάρχει κάποιος ορισμένος τρόπος ανίχνευσης της ανάπτυξης του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες στα άγρια δάση της Αιθιοπίας. Οι ποικιλίες αυτές είναι υπεύθυνες για κάποια από τα πιο πολυπόθητα γευστικά προφίλ στον κόσμο, γεμάτες λουλούδια, εσπεριδοειδή, κακάο και κόκκινα φρούτα.

Girls Gotta Run
Με την αγορά του Yirgacheffe Natural ενισχύουμε τον οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Girls Gotta Run Foundation.
Αυτή τη χρονιά, έχουμε αποφασίσει ένα τμήμα της τιμής από τη συγκεκριμένη ποικιλία, να διατεθεί ως δωρεά στον κοινωφελή οργανισμό, για να στηρίξουμε την προσπάθειά του να βοηθήσει τα κορίτσια της Αιθιοπίας. Ο οργανισμός αυτός από το 2006 χορηγεί αθλητικές υποτροφίες σε κορίτσια του γυμνασίου προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να διαπρέψουν στις αθλητικές τους επιδόσεις. Από το 2006 μέχρι και σήμερα, 50 κορίτσια με τη βοήθεια του οργανισμού κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να προκαλέσουν μερικές από τις κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες στην Αιθιοπία.

Δοκιμάστε τον πριν εξαντληθεί